Biz Kimiz? İmalathanemiz Sertifikalarımız Plaketlerimiz Ödüllerimiz

Havuç Dilimi Baklava ile Farklı Bir Lezzet Deneyimi

Baklava çeşitleri arasında havuç dilimi baklava farklı bir yere sahip. Firik fıstıklı havuç dilimli baklavanın lezzet sırları blogumuzda!

Baklava çeşitleri arasında görüntüsüyle en dikkat çekenlerinden biri havuç dilimi baklavadır. Bu baklava çeşidinin malzemeleri ve yapılışı diğerlerine benzese de görüntüsü daha farklıdır. Ülkemizde en çok özel günlerde ve bayramlarda tüketilen havuç dilimi baklavanın tarifi ve lezzeti yöreden yöreye değişebilmekte. Fakat görüntüsüyle her zaman fark yarattığı bilinen bir gerçek. Bu yazımızda havuç dilimi baklavanın sunduğu lezzet deneyimini farklı yönlerden inceleyeceğiz.

Havuç Dilimi Baklava Nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse havuç dilimi baklava Türk mutfağının geleneksel tatlı çeşitlerinden biridir. Diğer baklava çeşitleri gibi ince hamur tabakalarından oluşur. Arasında ise Antep fıstığı vardır. Bazı tariflerde Antep fıstığı yerine ceviz veya fındık içi de kullanılır. Bu baklava çeşidinin en önemli özelliği elbette ki şeklidir. Nitekim baklava denildiğinde akla daha çok kare, dikdörtgen veya üçgen baklava çeşitleri gelir. Oysa havuç dilimi baklavaların daha karakteristik bir özelliği vardır. İsmini havuca benzeyen görüntüsünden alan bu baklava çeşidi, uzun ve ince dilimleriyle daha doygun bir lezzet deneyimi sunar.

Havuç Dilimi Baklava İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Havuç dilimi baklava için gerekli malzemeler un, yumurta, nişasta, süt, irmik, sadeyağ, şeker, su, tuz ve firik fıstık şeklindedir. Antep yöresine özgü yapım şeklinde iç harçta Gaziantep firik fıstığı yer alır. Fakat bazı yörelerimizde ceviz veya fındık içi de tercih edilebilir. Baklava hamuruna tercihen üzüm veya elma sirkesi de ekleyebilirsiniz. Yoğurt da ayrıca bazı yörelerimizde baklava tarifi içinde kullanılan bir malzemedir. Bazı yörelerimizde ise yoğurt yerine süt de tercih edilmekte.

Havuç Dilimi Baklava Nasıl Yapılır?

Havuç dilimi baklavanın yapılışı ilk olarak baklava hamuruyla başlar. Hamuru hazırlamak için çukur bir kapta tereyağı, yumurta, un, süt ve su iyice karıştırılır. Yapım aşamasında ilk olarak sıvı malzemeleri bir araya getirmek, ardından unu eklemek gerekir. Burada önemli bir püf noktası, unun hepsini aynı anda kullanmamaktır. Hamuru daha iyi yoğurmak için yumruklama işlemi de etkili bir yöntemdir. Bu sayede kıvam daha iyi oluşur. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra küçük parçalardan beze oluşturabilirsiniz. Bezelerin büyüklüğü için mandalina büyüklüğünü ölçü alabilirsiniz.

Bezeler hazır olduktan sonra hamur açma işlemi nişastayla gerçekleşir. Tercihen buğday nişastası kullanabilirsiniz. Ancak farklı yörelerimizde havuç dilimi baklava tarifi içinde diğer nişasta çeşitlerini de görmekteyiz. Örneğin mısır nişastası ile baklava hamuru açma sık rastladığımız bir durumdur. Burada önemli bir nokta, bezeleri avuç içi büyüklüğüne getirdikten sonra üzerine nişasta serperek serin bir ortamda dinlenmeye bırakmaktır. Dinlenme süresi en az 2-3 saat arasıdır. Eğer vaktiniz varsa daha uzun süre de dinlendirmeye bırakabilirsiniz.

Hamur bezeleri dinlendikten sonra üzerine nişasta serperek açma işlemine başlayabilirsiniz. Burada da önemli bir püf noktası, açma işleminde kullanacağınız nişasta miktarını iyi ayarlamaktır. Nitekim nişastanın az olması durumunda baklava hamurunda yapışma sorunu oluşur. Nişastayı çok kullanmanız durumunda ise hamurda çürüme ve yırtılma başlar. Dahası, gereğinden fazla kullanılan nişasta nedeniyle baklavanın tadı bozulur. Baklava çeşitleri için kıvamında bir hamur hazırlayıp açma işlemini de düzgün şekilde yaparsanız oluşturacağınız ince tabakalar baklavanızın lezzetini artıracaktır.

Yeterli inceliğe ulaşan yufkalar böylelikle tepsiye girmeye hazır hale gelir. Yağlama işlemini daha sonra yapacağınız için tepsiyi yağlamanıza gerek yoktur. Yufkanın dışta kalan kısımlarını ise üst tabaka şeklinde değerlendirebilirsiniz. Baklavanın alt kısmı hazır olduktan sonra iç harcı ekleyebilirsiniz. Ardından diğer bezeleri açarak üst kısmı tamamlayabilirsiniz.

Havuç Dilimi Baklavanın Kesim ve Sunum Şekli Nedir?

İyi bir havuç dilimi baklava için sadece tarif ve yapılış şeklinin değil, kesim ve sunum şeklinin de doğru olması gerekir. Baklavanızın daha simetrik olması için tepsinin orta noktasına bir kase yerleştirebilirsiniz. Kenarlardan kesim işlemi yaptığınızda orta noktası oluşmuş olur. Kesim işlemi sırasında önce yufkaları tam orta noktadan ikiye bölün. Ardından dörde bölün. Bu işlemin ardından her parçayı kendi içinde dörde bölün. Eğer hamur harcınız kıvamında, yufkalarınız yeterince inceyse keskin bir bıçakla kesim işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Kesim işleminin ardından baklavanın yağlanması işlemi başlar. Bu işlem için tereyağını eritip köpüklerini almak gerekir. Böylelikle görüntüsü berrak bir hale gelecektir. Köpük alma işleminin esas nedeni, baklavanın üzerinde yanma oluşturmamasıdır. Bu sayede yüzeyi daha yumuşak ve lezzetli hale gelir. Yağlama işlemine başlamak için ise tepsinin orta noktasını kullanabilirsiniz. Burada önemli bir diğer püf noktası yağın ılık olmasıdır. Bu sayede yağın aralara daha iyi girmesini sağlamak mümkün olur. Üstelik baklava pişerken çok daha güzel kabarır.

Havuç dilimi baklavanın fırında pişmesi devam ederken şerbetini hazırlayabilirsiniz. Şerbet için su, şeker ve bir dilim limona ihtiyacınız olacak. Baklava şerbeti için şekerin üzerine sıcak su ekleyerek erimesini sağlayın. İyice eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Ardından ocağın altını açın ve kaynamaya başladıktan sonra limon dilimini ekleyin. 10 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Baklava altın sarısı rengini aldıktan sonra fırından çıkarılır ve şerbetleme işlemi gerçekleşir. Daha güzel bir görüntü için kenarlarına fıstık serpmek mümkün.

Havuç Dilimi Baklava Nasıl Tüketilir? 

Damak zevkinize en uygun havuç dilimi baklavayı tüketmek için farklı birkaç yöntemden yararlanabilirsiniz. Bunlardan biri sıcak veya ılık servistir. Bu tüketim şeklinde baklava daha çıtır çıtır bir kıvamdadır. Sıcak mevsimlerde ise dondurma eşliğinde tüketebilirsiniz. Örneğin soğuk vanilya dondurmasıyla birlikte tüketim şekli serinlemenize yardımcı olur. Tek dilimlik havuç dilimi baklava ile dondurmayı bir arada tüketebilirsiniz. Bir diğer tüketim şekli ise çay veya kahveyle birlikte tüketim şeklidir. Damak zevkinize göre çay veya kahveyle birlikte tüketeceğiniz baklavanın aroması daha farklı bir lezzet deneyimi sunar.

İnternet Üzerinden Havuç Dilimi Baklava Siparişi Nasıl Verilir?

Havuç dilimi baklavayı seviyor, özel gün veya davetlerinizde misafirlerinize ikram etmek istiyor olabilirsiniz. Baklava siparişi için farklı kanalları tercih edebilirsiniz. Bunlardan biri elbette perakende baklavacılardır. Fakat bir diğeri online baklava satan sitelerdir. Günlük işlerinizden zaman bulamıyor, lezzetli bir baklava keyfine ulaşmak istiyorsanız online satış siteleri üzerinden de baklava siparişi verebilirsiniz.

Online baklava siparişi vermek için üyeli veya üye olmadan sipariş yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Almak istediğiniz ürünü belirledikten sonra Sepete Ekle butonuna basarak ürünü sepetinize ekleyin. Bu işlem sırasında ürünün miktarını değiştirebilir veya sepetinize başka ürünler ekleyebilirsiniz. Ardından Ödeme sayfasını tıklayın. Ödemenizi ister kredi kartı kullanarak isterseniz havaleyle yapmanız mümkün. Kargo için adres bilgilerinizi ise eksiksiz girmeye dikkat etmelisiniz. Siparişiniz onaylandıktan sonra tarafınıza mail yoluyla bildirim gerçekleşecektir. Gönderimin ardından havuç dilimi baklavanızı veya istediğiniz diğer tüm lezzetleri keyifle tüketebilirsiniz. 

© 2023 Çelebioğulları Gıda San.ve Tic.Ltd.Şti. Tüm hakları saklıdır.

  • Tescilli coğrafi ürün
  • Güven Damgası
  • etbis
Alo Baklava - 444 83 27 Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.