Biz Kimiz? İmalathanemiz Sertifikalarımız Plaketlerimiz Ödüllerimiz

Baklava Nasıl Saklanır?

Baklavayı nasıl saklamanız gerektiği hakkında doğru yöntem ve ipuçlarını blogumuzda bulabilir, baklavanızı uzun süre taze tutabilirsiniz.

Türk mutfağında özel bir yeri olan baklavayı hazırlamak kadar saklamak da özen gerektiriyor. Binbir emek vererek hazırladığınız lezzetli bir baklava, yanlış saklama koşulları nedeniyle maalesef ziyan olabilir. Bu konuda doğru zannedilen o kadar çok yanlış var ki, bunlar hakkında bilgi ve farkındalıkları artırmak kolay olmuyor. İster ev yapımı baklava olsun, isterse hazır baklava türleri için saklama koşullarını bilirseniz bu lezzeti daha iyi şekilde deneyimleyebilirsiniz. Böylelikle hem paranız boşa gitmez hem de daha sağlıklı bir tüketim gerçekleştirmiş olursunuz. Bu yazımızda baklava nasıl saklanır konusu hakkında en çok merak edilen soruları kısaca ele alıyoruz.

Baklava Buzdolabında Saklanır Mı?

Söz konusu olan baklava saklama yöntemleri olduğunda akla ilk gelen konulardan biri baklavanın buzdolabında saklanıp saklanmayacağıdır. Aslına bakarsanız, şerbetli tatlıların hiçbirinin buzdolabında saklanması önerilmez. Çünkü şerbetli tatlılar soğukla temas durumunda şekerlenmeye başlar. Buzdolabındaki düşük sıcaklık bu yüzden baklavada lezzet kaybına neden olur. Baklavanın uzun süre lezzetli ve taze kalması için oda sıcaklığında saklanması gerekir. Dolayısıyla baklava nasıl saklanır konusunda ilk ve en önemli nokta baklavayı oda sıcaklığında saklamaktır.

Bununla birlikte, uzun süre tüketilmeyecekse baklavayı oda sıcaklığında bırakmak da doğru olmaz. Bu gibi durumlarda da "Baklava buzdolabına konur mu?" sorusu gündeme gelmekte. Bu noktada şunu unutmamalısınız. Baklava buzdolabına girdiğinde tadında farklılaşma başlar. Baklavanın buzdolabında kaldığı sürenin uzaması şekerlenmenin de ötesinde, tadının bozulmasına neden olur. Bu yüzden en güzeli baklavayı taze şekilde tüketmektir. Alım konusunda ise ihtiyaçlarınızın üzerinde alım yapmamaya dikkat etmenizde yarar var.

Şerbetli tatlılarda olduğu gibi aslında kuru baklava çeşitleri için de buzdolabında saklama yöntemi iyi bir yöntem değildir. Ancak kuru baklava soğuğa daha dayanıklı olduğu için bu bağlamda daha az zarar görür. Yoğun şerbetli tatlılarda buzdolabında yoğun şekerlenme ve bayatlama olur. Kuru baklavalar ise bu bağlamda daha dayanıklıdır. Nitekim yaş baklavalar için toplam saklama süresi 7 gün iken kuru baklavalarda bu süre 10 gün dolayına çıkar. Ancak yine de dolapta kalma süresinin kısa olması gerekmekte. Ve tabii baklavayı ısıtmadan kesinlikle tüketmemelisiniz.

Baklavayı Saklamak İçin Streç Film Kullanılır Mı?

Baklava nasıl saklanır konusunda en çok merak edilen noktalardan biri de baklavayı saklamak için streç film kullanılıp kullanılmayacağıdır. Aslına bakarsanız baklavayı saklarken havayla temasını ne kadar iyi şekilde keserseniz bayatlamasını o kadar iyi önlemiş olursunuz. Havayla teması kesmek için dilerseniz streç film kullanabilirsiniz. Veya baklavayı hava geçirmeyen bir kapta da muhafaza edebilirsiniz. Eğer streç film bulmanız veya kullanmanız zor olacaksa hava geçirmeyen bir kap kullanarak da baklavayı doğru şekilde saklamak mümkün. Baklava nasıl muhafaza edilir diye merak edenler bu tür alternatiflerden yararlanabilir.

Derin Dondurucuda Baklava Saklanır Mı?

Baklava nasıl saklanır konusunda en çok merak edilen noktalardan biri de derin dondurucuda baklava saklanıp saklanmayacağıdır. Tıpkı buzdolabında olduğu gibi aslında derin dondurucu da baklava saklamak için uygun bir ortam değildir. Nitekim şerbetli tatlıların hiçbirini derin dondurucuda saklamamak gerekir. Bu tatlıların donma ve çözülme süreçleri taşıdıkları lezzetin kaybına yol açar. Bu nedenle çok severek aldığınız fıstıklı Antep baklavası derin dondurucuda maalesef ziyan olabilir.

Baklava dondurucuya konur mu diye merak ediyorsanız konuyu biraz daha detaylandıralım. Baklavanın şerbetinde su molekülleri vardır. Derin dondurucuya giren baklavada bu moleküller kristalize olmasına neden olur. Ki bu durum, baklavanın tazeliğini ve çıtırlığını kaybetmesine yol açar. Üstelik derin dondurucudan çıkan baklavanın tüketimden önce çözünmesi gerekir. Ve bu süreçte maruz kaldığı nem, tüm tadını kaybetmesine yol açar. Baklava derin dondurucuda saklanır mı diye merak edenler bunları unutmamalı. Soğuk hava koşulları baklava saklama konusunda iyi bir alternatif değildir.

Pişmemiş Baklava Buzdolabı veya Derin Dondurucuda Saklanır Mı?

Baklava nasıl saklanır konusunda en çok merak edilen noktalardan bir diğeri de pişmemiş baklavanın saklama koşullarıdır. Nitekim baklava buzlukta saklanır mı diye merak edenlerin önemli bir bölümü, baklavanın pişmeden önce derin dondurucuda saklanıp saklanmayacağını merak etmekte. Siz de eğer pişmemiş baklava nasıl saklanır diye merak ediyorsanız bu soruya şöyle bir cevap verelim. Pişmemiş baklava dondurucuda saklanabilir. Ancak bu konuda da süreyi uzun tutmamakta yarar var.

Peki pişmiş fakat şerbetsiz baklava nasıl saklanır? Baklava piştikten sonra buzdolabı veya derin dondurucuya girdiğinde düşük sıcaklık ve nem nedeniyle hızla bayatlamaya başlar. Şerbetinin olmaması bu gerçeği değiştirmez. Bu nedenle buzdolabı pişmiş fakat şerbetsiz baklavalar için de iyi bir saklama alanı değildir. Baklavayı eğer hemen şerbetlemeyecekseniz ve çıtır çıtır değil de daha yumuşak kıvamda tüketmek istiyorsanız kısa süreliğine buzdolabında bekletebilirsiniz. Sürecin uzaması durumunda lezzetli bir baklava servisi mümkün olmaz. 

Soğuk Baklava Nasıl Saklanır? 

Baklava saklama yöntemleri bağlamında önemli bir merak konusu da soğuk baklavanın nasıl saklanması gerektiğidir. Son yıllarda soğuk baklava çeşitleri de şerbetli baklava kadar ilgi görüyor. İçinde süt, çikolata ve şeker barındıran bu baklava diğer türlerden farklı olarak buzdolabında saklanabilir. Ne var ki süreye dikkat etmek gerek. Nitekim soğuk baklava buzdolabında en fazla 3 gün bekler. Dolayısıyla soğuk baklavayı da aslında fazla bekletmeden tüketmek en doğru yöntemdir. 

Baklava Ne Kadar Beklerse Bozulmaya Başlar?

Bu konuda kesin bir süre vermek zordur. Çünkü baklavanın üretim koşulları ile mevsim şartları ve saklama koşulları aynı değildir. Doğru şekilde saklamadığınız zaman baklavanın üzerinde bozulma belirtileri oluşmaya başlar. Bu belirtiler ilk olarak rengine yansır. Bayatlamaya başlayan baklavalar altın sarısı rengini kaybeder. Yaş baklavalar söz konusu olduğunda saklama süresi 7 günü bulur. Kuru baklavalar söz konusu olduğunda ise bu sürenin 10 gün dolayına çıkması mümkün.

Ne var ki süre konusunda bu bilgiler aslında çok genel bilgilerdir. Normal hayat koşulları içinde bu süreler değişebilir. Lezzetli bir baklava deneyimi için baklavanın dolapta kalma süresinin kısa olması gerekir. Şerbetli baklavalar eğer ısı veya ışık yayan güç kaynaklarına yakın bir noktada bekletilirse bozulmaları çok daha kısa sürer. Şerbetsiz baklava kaç gün dayanır diye merak edenler bu sürenin daha uzun olduğunu düşünme eğilimindedir. Oysa yanlış saklama koşulları nedeniyle baklava şerbetsiz olsa bile daha kısa sürede bayatlayabilir.

Baklava Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?

İster ev yapımı olsun isterse hazır baklavanın oda sıcaklığında nasıl saklanması gerektiği öteden beri merak konusudur. Baklavayı oda sıcaklığında saklamak gerektiğini birçok kişi bilir. Fakat "Oda sıcaklığında baklava nasıl saklanır?" sorusuna gerçekte çok az insan doğru cevap verebilir. Bu noktada en doğru ve yararlı yöntem ve seçenekleri kısaca şu şekilde ifade edeceğiz.

Hava geçirmez kaplar baklava saklama yöntemleri bağlamında en uygun seçeneklerden biridir. Ev yapımı veya hazır baklavanın daha uzun süre taze kalması için çevreyle hava temasını kesmeniz gerekir. Uygun bir hava geçirmez kap kullanarak bunu sağlamanız mümkün. Veya dilerseniz tepsinin üzerini streç folyo ile kapatarak da baklava için ideal saklama koşulları yaratabilirsiniz. Böylelikle baklavanın bayatlamasını önleyebilirsiniz.

Oda sıcaklığında baklava saklama koşulları bağlamında ortamın serin ve kuru olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü ortamdaki nem nedeniyle baklava yufkaları ağırlaşır ve çıtır dokusunu kaybeder. Serin ortamlar fıstıklı dürüm baklava gibi şerbetli tatlıları saklamak için uygun ortamlardır. Nitekim bu ortamlarda şekerlenme riski daha düşüktür. Bu bağlamda dilerseniz mutfak dolabı veya dolap içlerini tercih edebilirsiniz. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler bu tür alternatifleri kullanabilir.

Baklava saklamak için hava geçirmeyen kap bulmakta zorluk çekiyorsanız herhangi bir kap kullanıp üzerini streç filmle kapatabilirsiniz. Böylelikle baklavanın havayla temasını kesip taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Streç film bulamıyorsanız üzerini temiz bir örtüyle kapatmayı da deneyebilirsiniz. Böylelikle baklavayı dış etkenlere karşı korursunuz. Bunu da bulamamanız durumunda kabı plastik poşete koyup ağzını sıkıca kapatabilirsiniz. Bu da yine baklava saklama yöntemleri arasında etkili bir yöntemdir.

Bununla birlikte, şerbetli baklava nasıl saklanır konusunda şu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Baklavayı yeni şerbetlediyseniz şerbeti çekmesi için biraz beklemelisiniz. Bu işlem devam ederken üzerini kapatmamalısınız. Aksi durumda şerbeti iyi çekmez. Şerbetli baklavanın daha uzun süre taze kalması için ise kesinlikle güneş ışığından uzak olması gerekir. Yoksa havayla temasını kesmiş olsanız bile şekerlenmesini engelleyemezsiniz.

Baklavayı Taze Tutmak İçin Nane Yaprağı İşe Yarar Mı?

Baklava nasıl saklanır konusunda merak uyandıran sorulardan biri de baklavayı taze tutmak için nane yaprağının işe yarayıp yaramadığıdır. Bu yöntem aslında birçok yiyeceği taze tutmak için öteden beri kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Nane yapraklarının aroması bir taraftan yiyeceklere hoş bir aroma katar. Bir taraftan da tazelik hissini artırır. Üstelik nane yapraklarının nemi absorbe etmek gibi bir özelliği de vardır. Bu sayede ortamdaki fazla nemi emip bayatlamayı geciktirir.

Bu bakımdan, evde veya ev dışı ortamlarda baklava saklama yöntemleri bağlamında taze nane yapraklarından yararlanmak mümkün. Ancak sırf bunları kullanarak baklavayı uzun süre taze tutamayacağınızı unutmamalısınız. Baklavanın tazeliğini koruması çevresel faktörlerle yakından ilişkilidir. Ve bu faktörleri bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Ortam eğer nemliyse ve baklava eğer havayla temas ediyorsa sırf nane yapraklarıyla uzun süre taze kalamaz.

Baklavayı Daha Uzun Süre Taze Tutmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Baklava nasıl saklanır konusunu ele aldığımız bu yazımızda son olarak baklavayı uzun süre taze tutmak için neler yapmak gerektiğine de kısaca değinmek istiyoruz. Her şeyden önce şunu unutmamalısınız ki baklava için en ideal saklama koşulları oda sıcaklığında, serin ve kuru bir yerde saklamaktır. Bu şartlara sahip olmayan ortamlarda yaş veya kuru, şerbetli veya şerbetsiz tüm baklava çeşitleri bayatlamaya başlar.

Yoğun şerbetli baklavalar buzdolabına girer girmez şekerlenmeye başlar ve lezzet kaybı yaşar. Kuru baklava çeşitleri ise daha dayanıklıdır. Ancak aslında hiçbir baklava çeşidini buzdolabında uzun süre saklamamak gerekir. En lezzetli baklavalar en taze baklavalardır. Bu yüzden ihtiyaçlarınızın üzerinde alım gerçekleştirmemelisiniz. Satın aldığınız baklavanın daha uzun süre taze kalması için ise üzerini streç filmle sarabilirsiniz. Veya hava geçirmeyen bir kapta da baklavanızı taze olarak saklayabilirsiniz.

Baklava için pişmiş, pişmemiş, şerbetli, şerbetsiz farklı durumlar söz konusu olabilir. Bu konuda durum ne olursa olsun buzdolabı ve derin dondurucu baklava saklamak için iyi bir ortam değildir. Geçici süreliğine saklamanız gerektiğinde dikkatli olmalı, baklavayı uzun süre soğuk ortamlarda bekletmemelisiniz. Tüm saklama şekillerinde havayla teması kesmeli, nem nedeniyle ağırlaşmasını önlemelisiniz. Gerçi şerbetli olmayan baklava çeşitlerini buzdolabında bekletmek mümkün. Ancak bir süre sonra şekerlenme başlayacağı için bu yöntemi pek kullanmamalısınız.

Baklavaya şerbet yeni eklenmişse saklamak için üzerini kapatmadan önce şerbeti çekmesini beklemek gerekir. Ardından üzerini kapatıp havayla temasını kestiğinizde daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Fazla nem nedeniyle baklava yumuşar ve çıtırlığını kaybeder. Ağzını iyice kapattığınız uygun bir kapta baklava daha uzun süre taze kalır. Ancak tabii ki Antep baklava çeşitleri birkaç gün içinde tüketilmesi gereken lezzetlerdir. Ayrıca tüketmeden önce ısıtmayı da ihmal etmemelisiniz. Böylelikle daha lezzetli bir tüketim deneyimi yaşarsınız. 

© 2023 Çelebioğulları Gıda San.ve Tic.Ltd.Şti. Tüm hakları saklıdır.

  • Tescilli coğrafi ürün
  • Güven Damgası
  • etbis
Alo Baklava - 444 83 27 Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.